Wpis może zawierać nieaktualne dane.
Organizacja działalności schroniska
- Goście indywidualni przyjmowani są na noclegi
- do pokoi (8-sobowych z łazienkami), maksymalnie do 4 osób w pokoju, nie więcej niż 1 osoba na 4 m².
- do pokoi (4-sobowych z łazienkami), maksymalnie do 3 osób w pokoju, nie więcej niż 1 osoba na 4 m².
- pokoi (2-sobowych z łazienkami), maksymalnie do 2 osób w pokoju, nie więcej niż 1 osoba na 4 m².
- Toalety przy sali kominkowej będą zamknięte ze względów bezpieczeństwa epidemicznego. Prosimy korzystać z toalet znajdujących się w pokojach.
- Goście mają dostęp do kuchni samoobsługowej, sali kominkowej - świetlicy pod warunkiem zachowania należytych odstępów między sobą, zakładania maseczek i przestrzegania zasad mycia i dezynfekcji rąk.
- Płyn do dezynfekcji rąk jest udostępniony przy wejściu do schroniska, przy drzwiach recepcji, na korytarzu piętra schroniska oraz przy wejściu do kuchni samoobsługowej.
- W miejscach udostępnienia płynu do dezynfekcji wywieszone są instrukcje prawidłowej dezynfekcji rąk, a w łazienkach instrukcje prawidłowego mycia rąk.
- Dezynfekcji klamek, uchwytów, przełączników elektrycznych, poręczy dokonuje pracownik obsługi schroniska - 3 razy dziennie, a przy wzmożonym ruchu gości - częściej.
- W sali kominkowej – świetlicy może przebywać jednocześnie 15 osób tj. nie więcej niż 1 osoba na 4 m2 z zachowaniem bezpiecznego odstępu epidemicznego (1,5 m) od siebie.
- Pokoje i inne użytkowane pomieszczenia są regularnie wietrzone oraz sprzątane oraz dezynfekowane.
- Pościel, obrusy i ściereczki są prane w temperaturze 60°C i maglowane. Droga wnoszenia do pralni brudnej pościeli i wydawanie czystej nie przecinają się ze sobą.
- W pobliżu drzwi recepcji umieszczony jest wykaz numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej i służb medycznych z regionu schroniska
- Przy wejściu do kuchni samoobsługowej umieszczone są zalecenia i sposoby korzystania z ich wyposażenia zapewniające higienę w warunkach zagrożenia epidemicznego.
- W pracy recepcji stosuje się specjalne procedury zapewniające bezpieczeństwo w warunkach zagrożenia epidemicznego.
- W działaniach statutowych pracowników obsługi schroniska zastosowano specjalne procedury zapewniające bezpieczeństwo w warunkach zagrożenia epidemicznego.
Procedury pracy recepcji schroniska
- Goście schroniska wchodzą do budynku pojedynczo z zachowaniem należnych odstępów
- i przy wejściu dezynfekują ręce.
- Przy drzwiach pomieszczenia recepcji może przebywać jednocześnie tylko jedna osoba, niezależnie od tego, czy melduje się sama, czy melduje grupę. Pozostałe osoby oczekują na zewnątrz budynku schroniska lub w wiatrołapie lub przedsionku z zachowaniem bezpiecznego odstępu epidemicznego (1,5 m) od siebie.
- Klucze do pokoi i inne klucze wydawane Gościom są dezynfekowane przy drzwiach recepcji, podobnie jak klucze zdawane na koniec pobytu.
- Osoba reprezentująca grupę / kierownik grupy turystycznej odbiera klucze dla wszystkich i rozdziela je pomiędzy uczestnikami.
- Płatność za noclegi odbywa się sposobem gotówkowym lub przelewem bankowym po wcześniejszym zgłoszeniu.
- Po każdym kliencie blat stolika recepcyjnego jest dezynfekowany.
- Recepcjonista w razie potrzeby wydaje gościom komplety pościeli z podręcznego magazynku.
- Klientów prosi się o przewietrzenie pokoi oraz pozamykanie okien bezpośrednio przed ich opuszczeniem oraz o zwrócenie kluczy na recepcji po ich zdezynfekowaniu przy drzwiach recepcji.
Procedury działań pracowników obsługi schroniska zapewniające bezpieczeństwo w warunkach zagrożenia epidemicznego
- Pracownicy schroniska są zobowiązani do zachowywania odstępów pomiędzy sobą, oraz wobec Gości schroniska.
- Przed rozpoczęciem pracy, tuż po przyjściu do pracy pracownik musi umyć ręce wodą z mydłem i powtarzać tą czynność w ciągu kolejnych godzin pracy przestrzegając przy tym zaleceń zawartych w instrukcjach mycia i dezynfekcji dłoni.
- Przy pracach porządkowych zakładać rękawiczki i używać środków czystości zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Sprzątane pomieszczenia należy uprzednio przewietrzyć.
- Pokoje należy wysprzątać oraz wydezynfekować klamki, wyłączniki prądu, wszelkie uchwyty oraz powierzchnie stołów, i inne części wyposażenia schroniska, które są często dotykane przez Gości.
- Osoby sprzątające codziennie rano i po południu dezynfekują klamki, uchwyty, poręcze, blaty, przełączniki prądu i inne miejsca kontaktu z personelem i Gośćmi schroniska.
- Na bieżąco uzupełniane są dozowniki mydła i środków dezynfekcyjnych.
Zalecenia dla korzystających z kuchni samoobsługowej
- W kuchni samoobsługowej może przebywać jednocześnie nie więcej niż 4 osoby z zachowaniem bezpiecznego odstępu epidemicznego (1,5 m) od siebie.
- Przy wejściu należy zdezynfekować ręce.
- Żywność można przechowywać w lodówce tylko zapakowaną i podpisaną (data i nr pokoju).
- Używane naczynia i sprzęt należy umyć i posprzątać po sobie.
- Zaleca się wyparzanie gorącą wodą (z czajnika) kubków i sztućców.