Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania pod hasłem "Moja kanapka siły mi doda"

08.11.2024 Kategoria: ,

Nieodłącznym elementem zdrowego żywienia każdego ucznia jest posiłek szkolny, którego spożycie wpływa między innymi na poprawę koncentracji i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Długie przerwy między posiłkami powodują uczucie głodu, pogorszenie samopoczucia, brak chęci o nauki. Uczniowie, którzy nie spożywają drugiego śniadania osiągają gorsze wyniki w przedmiotach wymagających skupienia, częściej skarżą się na bóle głowy, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami.

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie (zwłaszcza wśród najmłodszych) zasad zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych i regularnego spożywania posiłków. W związku z tym, w drugim tygodniu listopada SU wraz z opiekunami przeprowadził drugą edycję akcji Zdrowe Śniadanie w naszej szkole. Na godzinach wychowawczych odbyły się klasowe spotkania, podczas których spożywane były kanapki z wartościowych składników. Wspólny posiłek był okazją do integracji uczniów, co pomaga w kształtowaniu pozytywnej atmosfery w klasie.

Galeria zdjęć